‘s-Gravenzande, Graaf van Zande

Buiten zijn in een geborgen binnenplaats!

Graaf van Zande is onderdeel van de nieuwbouwwijk Rijnvaart en ligt aan een ecologische zone, onderdeel van Poelzone in ’s-Gravenzande. Hier is alles gericht op natuurlijk wonen en beleven, bijzonder aantrekkelijk door de centrale ligging in het Westland. In de nabijheid liggen recreatieplas Prinsenbos, het Noordzeestrand, de centra van ’s-Gravenzande en Naaldwijk, diverse scholen, allerlei winkels en sportclubs. Dit alles is snel bereikbaar met de fiets of de auto.

Het plan omvat 41 woningen waaronder 14 appartementen en 27 eengezinswoningen. Alle woningen hebben een eigen parkeerplaats. Oppervlaktes van de woningen variëren van 85 m2 t/m 160 m2. Inspiratie voor Graaf van Zande is geënt op het vroegere wonen op een slot, burcht. Van buiten beschermd met daarbinnen een grote plaats waar mensen samenkwamen.

Alle woningen zijn gerangschikt in een carré. De woningen aan de binnenplaats kun je alleen bezoeken door twee poorten, eveneens een historisch detail. De architectuur van het complex en het ontwerp van de binnenplaats zijn nadeloos op elkaar aangesloten en versterken de samenhang van binnen- en buitenleven. De binnenplaats is zo’n 900 m2 groot. Juist door de grote binnentuin kun je veel met elkaar doen en onderlinge contacten bevorderen de saamhorigheid. Ook voor kinderen is dit een fijne en veilige speelplaats en als men daar geen behoefte aan heeft kan men zich terug trekken op het eigen terras aan het water met weide uitzicht op het groen of op je eigen ruime balkon.

De grondgebonden woningen zijn uitzonderlijk groot, opties zoals een uitbouw zijn daarom ook niet aangeboden in dit plan. Bewust want hiermee worden de gevelaanzichten en de contouren van het gebouw-blok geborgd. Belangrijk want Graaf van Zande kent geen voor of achter gevel, het is een alzijdig gebouw, een kloeke vorm, robuust in materiaal en uitvoering maar verfijnd in detail, het karakter van een burcht word ook hiermee versterkt.

De eigen bergingen zijn per vier of vijf geclusterd en zijn onderdeel van de binnentuin. Gemaakt van hout met een natuurlijk kleurverloop en de daken bedekt met sedum, een optimale zicht op de groene binnentuin waar schuttingen en andere vormen van afrasteringen zo veel als mogelijk worden vermeden.

Het appartementengebouw is een 4 spanner en is de sluitsteen van de bouwblok en markeert tevens de entree van de wijk.

De opzet van Graaf van Zande als een Buitenplaats past goed in een maatschappij die opzoek is naar nieuwe woonvormen. Op zichzelf zijn maar toch ergens deel van uitmaken. Vrijheid maar wel contact met anderen.

Buiten zijn in een geborgen binnenplaats!

Project Details

 • Plaats:
  ’s-Gravenzande
 • Datum/status:
  mei 2021
 • Status:
  Opgeleverd
 • Opdrachtgever:
  Weboma, Vastgoedprofs
 • Architect:
  FORMHET
 • Projectteam:
  Robert Noordegraaf, Jörgen Haring, Menno de Jong
Meer Details

Omvang opdracht FORMHET:
Studie / Ontwerp / Bouwvoorbereiding / Esthetische Begeleiding
Woningaantal:
41 woningen; 14 appartementen en 27 eengezinswoningen
Aannemer:
Weboma
Adviseur constructie:
SWINN B.V.
Ontwerp Binnentuin:
Weverling groenproviders i.s.m. House of Green
Ontwerp binnentuin:
Weverling groenproviders i.s.m. House of Green

 • Graaf van Zande

  wonen aan gemeenschappelijke binnentuin

 • FORMHET-sGravenzande-Graaf-van-Zande-foto-PdR-002-exterieur-web.jpg
Technische tekeningen

Virtual Showcase

Project locatie

Overige Projecten

Top

Info

’s Gravenzandseweg 2
2291 PE Wateringen
Nederland
+31 174 75 22 88
info@formhet.nl

Social media

© 2022 FORMHET architectuur, engineering & technologie. All rights reserved. Webdesign de plantage grafische vormgeving.