• Den-Haag-Techniek-Innovatie-Hal-ROC-Mondriaan-foto-HG-524822-web

  Techniek Innovatie Huis

 • Den-Haag-Techniek-Innovatie-Hal-ROC-Mondriaan-foto-HG-524891-web
 • Den-Haag-Techniek-Innovatie-Hal-ROC-Mondriaan-foto-HG-524731-web
 • Den-Haag-Techniek-Innovatie-Hal-ROC-Mondriaan-foto-HG-524812-web
 • Den-Haag-Techniek-Innovatie-Hal-ROC-Mondriaan-foto-HG-524919 bewerkt-web
 • Den-Haag-Techniek-Innovatie-Hal-ROC-Mondriaan-foto-HG-524959-web

Den Haag, Techniek Innovatiehuis

Het Techniek Innovatie Huis (TIH) faciliteert studenten van de campus Techniek en ICT ROC Mondriaan bij de samenwerking aan innovatieve projecten op het snijvlak van techniek en ICT. Om studenten en het bedrijfsleven samen te brengen, ontwierp FORM architectuur & engineering in de voormalige werkplaats van Haagbouw een hal voor de meest uiteenlopende projecten en evenementen, compleet met praktijklokalen. Zo ontstond een inspirerende leeromgeving met veel licht en ruimte, waar gewerkt wordt met de nieuwste technieken zoals 3D-printing, virtual reality en serious gaming.

FORM architectuur en engineering vertaalde de wensen van de opdrachtgever in een 3D-ontwerp en liet de gebruikers virtueel ervaren wat het effect is van ingrepen als het weghalen van wanden en het toevoegen een galerij en glazen puien, zodat de uiteindelijke ruimtelijke beleving in een vroeg stadium inzichtelijk werd. Dinsdag 3 oktober 2017 werd TIH door wethouder Bruines officieel geopend.

Project details

 • Plaats:
  Den Haag
 • Datum/status:
  opgeleverd, oktober 2017
 • Status:
 • Opdrachtgever:
  Campus techniek en ICT, ROC Mondriaan
 • Architect:
  FORMHET
 • Projectteam:
  Jörgen Haring, Wilco Dool, Clenda Boonman
Meer details

Gebruiker:
Campus techniek en ICT, ROC Mondriaan
Aannemer:
Verbakel bouwbedrijf BV (Poeldijk)
Installatie advies:
M3E
E- en data installaties:
Van Dorp installateurs
W-installaties:
Van Dorp installateurs
Fotografie:
Hans Goedhart

historie

Het oorspronkelijke gebouw was een werkplaats voor stichting Haagbouw. Een grote in een staalconstructie opgebouwde hal bood onderdak voor opslag, een productievloer en de bijbehorende personeelsruimten.

Er is veel van het bestaande behouden of opnieuw opgebouwd. Zo is de staalconstructie blijven staan en ook het dak met zijn lichtkoepels bewaard gebleven. De bestaande bebouwing leende zich er uitstekend voor om te worden omgebouwd tot onderwijslocatie

nieuwbouw

De indeling is zo ontworpen dat er constructief weinig aanpassingen nodig waren. De lokalen liggen rondom de centrale hal, alleen voorzien van een buitengevel. Vanuit iedere plek in het gebouw zijn de weerselementen merkbaar. Dit maakt de hal levendig. De entree is grotendeels op de zelfde positie gebleven. De wens van de opdrachtgever was dat de overheaddeur behouden bleef. Op deze manier is het mogelijk om bijvoorbeeld auto’s, grote bouwwerken en zelfs containers en vrachtwagens in de hal te zetten. De loopdeur is aangepast naar een dubbele schuifdeur met tochtsluis. Een extra toevoeging is de kantoorruimte naast de entree. Deze is voorzien van een balie die kan dienen voor administratieve zaken en een controle op de studenten, maar ook voor de uitgifte van hapjes en dranken tijdens evenementen.

Om de lokalen op de verdieping beter te bereiken is er een galerij toegevoegd. De galerij is meer dan alleen een verkeersroute. Door de toevoeging van een drietal doosjes ontstaat er ruimte waar gewerkt kan worden en waar het mogelijk is om te overleggen of te bespreken in een klein gezelschap. Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Studenten werken er aan de schoolprojecten of relaxen wat in de lounge stoelen.

De lokalen zijn gerealiseerd op de vloer die voorheen voor opslag diende. De stalen puien maken de lokalen transparant en zorgen voor voldoende licht. De indeling van de puien is gebaseerd op de bestaande constructie. De lokalen worden verdeeld door lichte scheidingswanden. Hierdoor is het op de langere termijn mogelijk om de verdeling te veranderen en geschikt te maken voor het gebruik in de toekomst.

360

Beleef het ontwerp van het Techniek Innovatie Huis in een virtuele omgeving en 360 graden rond.

Klik op de pijltjes om naar een andere scene te gaan.

Bekijk deze 360 op een VR bril voor nog meer ruimtebeleving!

Project locatie

Overige Projecten

Top

Info

’s Gravenzandseweg 2
2291 PE Wateringen
Nederland
+31 174 75 22 88
info@formhet.nl

Social media

© 2022 FORMHET architectuur, engineering & technologie. All rights reserved. Webdesign de plantage grafische vormgeving.