• ProjectFLOW - Vloeiend. Golvend. Sprankelend. Verbindend. Spiegelend.
  • OpdrachtgeverDordrecht Gemeente
  • OntwerpFORM architecten & Het Architecten Bureau
  • ProjectteamRobert Noordegraaf, Jörgen Haring, Rene Hoek, Gabriel Garcia
  • Datum2019


FLOW (e) stroom (nl)

“In de wiskunde formaliseert een stroom het idee van de beweging van deeltjes in een vloeistof”

FLOW, schakel in het Dordtse stedelijke landschap. Dordt, vloeiend gevormd, doorsneden, verbonden door, met en aan het vloeiende en golvende water, de Oude Maas en de Beneden Merwede. FLOW is vloeiend gevormd, doorsneden, verbonden door, met en aan de vloeiende golvende beweging van haar bewoners. Zij maken FLOW zoals de Oude Maas en de Beneden Merwede Dordt hebben gevormd.
FLOW, blauwdruk en metafoor voor het ontstaan van Dordt. De map uit 1565 van Jacob van Deventer toont hoe het water en de stad vervlochten zijn, in de echt verbonden. Zo zien wij FLOW De bewoners van stad en regio, de huiseigenaren, bewegen zich vloeiend van noord naar zuid, van onder naar boven, in en uit, uit en in, als water dat stroomt en verbindt in alle hoeken en gaten.

Duurzaam en hergebruik van materialen
De bestaande gebouwen worden ontmantelt en het sloopmateriaal wordt hoogwaardig hergebruikt in het nieuwe gebouw.
Nieuw toegevoegde materialen zijn duurzaam, onderhoudsarm en geschikt om na de levenscyclus van het gebouw opnieuw als grondstof te dienen voor nieuwe producten.

Aanpasbaar
Het gebruik van het gebouw zal veranderen met de tijd. Net als bij een stroom in een rivier kan dit gebouw mee veranderen met het gebruik. Dit verlengt de levensduur van het gebouw. Ook dat is duurzaam.

Klimaatneutraal
Beperkte energievraag door gunstig gebruik te maken van oriëntatie voor lichtinval en zonnewarmte maken FLOW een klimaatneutraal gebouw. De grote open kern zorgt voor een natuurlijke lichtinval tot diep in het gebouw.
Het overdekte atrium zorgt voor een buffer waar verse lucht wordt gemengd en gebruikt wordt voor ventilatie. De benodigde energie wordt opgewekt aan de hand van hernieuwbare bronnen.

Een groen gebouw
Groen kabelt vanaf het plein met de bezoekers mee omhoog tot op het dak. Een groen dak buffert het regenwater en vermindert de wateroverlast. Groen voor verkoeling, verbetert de concentratie en verlaagt de stress.

FLOW weerspiegeld, gedraagt zich als water, lijkt water. De buitenkant is als het wateroppervlak, donker en mysterieus. Maar zodra het zonlicht erop schijnt, wordt alles zichtbaar en weerkaatst het licht als op een diamant, fonkelend, sprankelend. Ben je eenmaal binnen, dan openbaart FLOW haar geheimen. Licht komt van alle kanten. Een koraal aan licht, verscheidenheid en kleur. Licht dat zowel van binnen als van buiten FLOW doorsnijdt en alles om zich heen doet baden in daglicht.

FORM Dordrecht Huis Van De Stad Prijsvrag 04
FORM Dordrecht Huis Van De Stad Prijsvrag 05
FORM Dordrecht Huis Van De Stad Prijsvrag 06
FORM Dordrecht Huis Van De Stad Prijsvrag 07

Meer projecten

Parametric tiling

Parametric tiling
Parametrische ontwerp voor gevels

Den Haag, Techniek Innovatie Huis ROC Mondriaan

Den Haag, Techniek Innovatie Huis ROC Mondriaan

Een voormalige werkplaats omgebouwd tot onderwijslocatie, door FORM architectuur & engineering ontworpen voor het ROC Mondriaan. Binnen deze locatie worden leerlingen opgeleid in nieuwe innovaties binnen de techniek wereld. De vier scholen van de onderwijsinstelling, ICT, Bouw en Infra, Metaal-, Elektro- en Installatietechniek en Autotechniek & Mobiliteit komen hier samen.

Villa Vroondaal, Kavel 508

Villa Vroondaal, Kavel 508
Particuliere woning in Den Haag

Den Haag, Lieverley

Den Haag, Lieverley

30 Eengezinswoningen beterBASIShuis

Enthousiast geworden over onze projecten en spreekt onze werkwijze je aan?
Neem contact met ons op voor een kennismaking.